KIM SĄ MENTORZY PROGRAMU RAZEM?

Mentor to przewodnik i jednocześnie konsultant wspierający swojego Podopiecznego w rozwoju kompetencji zawodowych, jak i tych związanych z życiem osobistym. Mentorzy Programu RAZEM dzielą się swoim doświadczeniem i zdobytą wiedzą z Podopiecznymi oraz budują z nimi przyjazne, bezpośrednie więzi. Relacje między „życiowym doradcą”, a Podopiecznym opierają się na szacunku i zaufaniu, a ich celem jest głównie inspirowanie, odkrywaniu potencjału wychowanków.

Mentorzy PROGRAMU rekrutują się głównie spośród pracowników Grupy Kapitałowej Erbud. Są to osoby nie tylko postrzegane wewnątrz organizacji jako empatyczne i życzliwe, ale także uznane przez specjalistów (psycholog, pedagog, opiekun społeczny) za odpowiednie do współpracy z wychowankami. Kandydaci na mentorów, którzy uzyskają pozytywną opinię specjalistów przechodzą dodatkowe szkolenia dostosowane do ich indywidualnych potrzeb. Podczas pracy z Podopiecznym Mentorzy w każdej chwili mogą uzyskać pomoc psychologa lub innego specjalisty.

Nasi wolontariusze:

• To pracownicy z sercem. Chcą pomagać i mają predyspozycje do bycia wolontariuszem.
  • Bezinteresownie poświęcają swój czas. Działają dodatkowo, charytatywnie na rzecz lokalnej społeczności.
  • Działają aktywnie. Wychodzą z inicjatywą, proponują rozwiązania, „pokazują życie”, czuwają nad pierwszymi krokami w dorosłym życiu.
  • Nie narzucają swoich rozwiązań. Proponują i podpowiadają, nie decydują, wspierają i służą pomocą, gdy coś idzie nie tak.
  • Mają indywidualne podejście. Wolontariusze odpowiadają na rzeczywiste potrzeby podopiecznych. Wiedzą, że dobra relacja jest kluczem do sukcesu.
  • Działają konsekwentnie, z zaangażowaniem. Wspierają i uczą podejmowania decyzji.

Nasi Mentorzy

Mentorzy foto 10 17